Para biriktirmenin kolay yolları. Nasıl para biriktirebilirim?

  • Yazar: Editör
  • Yayınlanma Tarihi: 14 Ağustos 2022
  • Okunma Süresi: 4 Dakika 11 Saniye
  • Kategori: Ekonomi
Para biriktirmenin kolay yolları. Nasıl para biriktirebilirim?

Hemen hemen hepimiz belirli dönemlerde para biriktirmek isteriz. Ev, araba satın almak, şirket kurmak, yurtdışında tatile çıkmak, evlenmek veya sadece üniversiteyi okuyabilmek gibi birçok sebeple kendimizi para biriktirme düşüncesiyle karşı karşıya buluruz. Bu sebeple para biriktirmek isteyenler için küçük bir derleme yapmak istiyoruz. Bu derleme sayesinde para biriktirmenin aslında çok da zor olmadığını göreceksiniz. Hadi başlayalım.

1-Hesabınızı yapın, temel aylık giderinizi belirleyin

Para biriktirmeye başlamadan önce elinize kâğıt kalem alarak her ay düzenli olarak yaptığınız ödeme ve harcamaların listesini çıkartın. Yol giderleriniz, faturalarınız, mutfak masrafınız gibi her şeyi not alın ve bir ayda ortalama kaç para harcadığınızı öğrenin.

2-Sabırlı olun, çabuk pes etmeyin

Temel harcamalarımızı belirledikten sonra ilk kural kesinlikle sabırlı olmaktır. Birçok insan çeşitli yollarla kenara attığı paraların hemen kısa vadede yüksek meblağlara ulaşmasını ister. Örnek verecek olursak kumbarasına her gün 10 TL atan birisi ilk haftanın sonunda 70 TL biriktirmiş olur. Bazı kişiler maalesef haftanın sonunda biriktirdiği bu paranın hiçbir şey için yeterli olmadığını düşünüp para biriktirme sevdasından vazgeçebiliyor. Vazgeçmeyip devam etse ay sonunda 300 TL, yılsonunda ise 3600 TL para biriktirmiş olacaktı. Hatta şöyle söyleyelim; 2 senede 7200 TL, 3 senede ise en az 10.000 TL para demek. Kimine motosiklet parası, kimine çeyiz parası. Bu sebeple sabırlı olup yaptıklarımıza ara vermeden istikrarlı bir şekilde devam etmeliyiz. Atalarımızın da dediği gibi; damlaya damlaya göl olur : )

3-Kazancınızın en az %10’unu kenara ayırın

Bu madde özellikle çalışıp düzenli para kazananlar için. Her ay düzenli bir şekilde o ay ki kazancınızın en az %10’unu (mümkünse %20 veya daha fazlasını) hiçbir yere ödeme yapmadan direkt kenara ayırın ve unutun! Her ay kenara attığınız %10luk tutar 10 ayın sonunda size 1 maaş ücret kazandırır. Bu sayede 2 veya 3 senede belki de hayalini kurduğunuz girişimi yapacak parayı biriktirebilirsiniz. Özellikle bu konuyla alakalı detaylı anlatım için aşağıda vereceğimiz kitabı okumanızı tavsiye ediyoruz. Aylık kazancın bir kısmını kenara atıp biriktirmekle ilgili her şey bu kitapta detaylı bir şekilde anlatılmış bizi de çok etkiledi ve kesinlikle faydalı olduğunu söyleyebiliriz.

Kitap Tavsiyesi: Babilin En Zengin Adamı
Yazar: George Samuel Clason

4-İddaa, Sayısal Loto, Milli Piyango gibi şans oyunlarından uzak durun!

Birçok insan maalesef her hafta şans oyunları ve bahis gibi oyunlara büyük meblağlarda paralar yatırıyor. Elde ettikleriyse çoğunlukla “0”. Bu sebeple işinizi şansa bırakmayıp bu tür oyunlara harcayacağınız paraları bir kumbaraya veya bir banka hesabına atın ve sene sonunda o hesaba bakın.

5-Keyfi harcamalarınızı azaltın

Şöyle kısa bir vakit ayırıp her ay Starbucks gibi kahve dükkanlarında, kafelerde veya restoranlarda harcadığınız paraları gözden geçirin. Sizin için gerçekten gerekli olup olmadığını gözden geçirin. Kahvenizi evde veya ofiste kendiniz yapın, çayınızı kendiniz demleyin, akşam yemeğinizi evde kendiniz daha makul ücretlerle hazırlayın.  

6-Tasarruf yapın

Sabit ev faturalarınızı gözden geçirin. Evinizdeki elektrikli eşyaları en az seviyede kullanmaya özen gösterin. Su ısıtıcısı, kurutma makinesi gibi fazla enerji tüketen eşyalarınızı kesinlikle ama kesinlikle acil durumlar dışında kullanmayın. Düzenli su ısıtıcısı kullanımı faturaya aylık en az 40 TL yansıtıyor. Bunun yerine suyunuzu ocakta ısıtabilirsiniz. Çamaşırlarınızı kurutma makinesinde kurutmak yerine balkona veya ev içerisinde hava alan bir yere asarak kurutabilirsiniz. Aynı işlemi hem doğalgaz, hem de su faturası için uygulayabilirsiniz.

7-Sigarayı azaltın veya bırakın

6 Ekim 2019 tarihi itibariyle en ucuz Tekel sigarası 14 TL civarlarında. Günde 1 paket tüketen bir içici için aylık sadece sigaraya harcanan para en az 420 TL. Yıllık ortalama 5.000 TL civarında çöpe atmak bir yana, sağlığınıza da zararlı olduğunu unutmayın. Bırakabiliyorsanız bırakın, bırakamıyorsanız azaltmayı ve en azından yarı yarıya indirmeye çalışın. Eğer bırakabilirseniz her gün sigaraya verdiğiniz parayı bir banka hesabı açıp o hesaba transfer yapın. Enpara gibi bankacılık uygulamalarında havale ve eft ücreti olmadan bu işleminizi kolayca yaparak banka hesabınızda para biriktirebilirsiniz. Bu yazıyı yazan editörünüz olarak ben de aynı işlemi uyguladım ve bu sayede sadece 3 ayda ekstra 1000 TL para biriktirdim. İlk başlarda günlük 10 15 TL atmak çok saçma gibi gelse de 2. Maddede yazılanları unutmayıp istikrarlı bir şekilde sürdürdükçe aslında gerçekten çok büyük etkisi olduğu fark ediliyor.

8-Borcunuz varsa tekbir yerde toplayın

Farklı şirketlere veya kurumlara farklı farklı tutarlarda borçlarınız mevcutsa ve bunları ödemek zorlaşıyorsa borcunuzu tekbir çatı altında daha uzun vadeyle toplayın. Bu nasıl mümkün olabilir dediğinizi duyar gibiyiz. Bunun için bir bankadan daha uzun vadeli kredi çekebilirsiniz. Bu krediyle tüm borçlarınızı kapatıp sadece o bankayla muhatap olursunuz.

9-Asıl yatırım bilgidir, öğrenmeye devam edin

Yeni bilgiler öğrenerek farklı kanallar aracılığıyla para kazanabileceğiniz gerçeğini asla unutmayın. Gününüzün küçük de olsa bir kısmını yeni şeyler öğrenmek için harcayın. Boş vakitlerinizde kitap okuyun, ilginizi çeken konularla ilgili derin araştırmalar yapın. Hatta ilginizi hiç çekmeyen konular hakkında bile fikir sahibi olmak için makaleler okuyun. Unutmayın, hangi bilginin hangi kapıyı açacağını asla kestiremezsiniz.